i

Waterhardheid Schipluiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Schipluiden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Schipluiden is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Schipluiden biedt plaats aan 4.520 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Schipluiden is onderdeel van de gemeente Midden-Delfland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Schipluiden

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Schipluiden objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Schipluiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schipluiden

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Schipluiden?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schipluiden is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.