i

Waterhardheid Schoonhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Schoonhoven minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Schoonhoven is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Schoonhoven is een redelijk kleine woonplaats met 11.865 inwoners. Schoonhoven bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Schoonhoven+Krimpenerwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Paul - Berkenwoude
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Schoonhoven

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Schoonhoven waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Schoonhoven**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schoonhoven

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Schoonhoven?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schoonhoven is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.