i

Waterhardheid Schoonhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Schoonhoven. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Schoonhoven telt 11.865 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Schoonhoven ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Schoonhoven+Krimpenerwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Cor - Lekkerkerk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Schoonhoven

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Schoonhoven waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Schoonhoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Schoonhoven

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Schoonhoven?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schoonhoven is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.