i

Waterhardheid Schoonrewoerd

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Schoonrewoerd. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Schoonrewoerd is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Schoonrewoerd biedt plaats aan 1.545 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Schoonrewoerd hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leerdam.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Schoonrewoerd

De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Schoonrewoerd objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Schoonrewoerd**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schoonrewoerd

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Schoonrewoerd?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schoonrewoerd is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.