i

Waterhardheid Schoonrewoerd

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Schoonrewoerd bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Schoonrewoerd is een kleine woonplaats met 1.545 inwonenden. Schoonrewoerd is onderdeel van de gemeente Leerdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Kaart van place+Schoonrewoerd+Leerdam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tine Huiberts - Leiderdorp
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Schoonrewoerd

De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Schoonrewoerd waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Schoonrewoerd**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schoonrewoerd

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Schoonrewoerd?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schoonrewoerd is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.