i

Waterhardheid Schoorl

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Schoorl. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Schoorl is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Schoorl is een kleine woonplaats met 4.670 inwonenden. Schoorl ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Schoorl

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Schoorl waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Schoorl**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schoorl

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Schoorl?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Schoorl is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.