i

Waterhardheid Schoorl

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Schoorl bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Schoorl biedt plaats aan 4.670 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Schoorl hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Schoorl

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Schoorl waardevrij meten

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Schoorl**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schoorl

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Schoorl?

Een ieder ondervindt onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schoorl is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.