i

Waterhardheid Schore

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Schore. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Schore is een kleine woonplaats met 530 inwoners. Schore bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Kapelle.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Schore

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Schore waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Schore**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schore

Rekensom voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Schore?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schore is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.