i

Waterhardheid Schore

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Schore heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Schore is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Schore biedt plaats aan 530 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Schore bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Kapelle.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Schore

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de douche voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Schore waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Schore**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schore

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Schore?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schore is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.