i

Waterhardheid Serooskerke (Schouwen-Duiveland)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Serooskerke (Serooskerke (Schouwen-Duiveland)) heeft een waterhardheid van 6,38 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Serooskerke is een kleine woonplaats met 300 inwoners. Serooskerke bevindt zich in de gemeente Schouwen-Duiveland. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Serooskerke

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Serooskerke objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Serooskerke**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Serooskerke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Serooskerke?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Serooskerke is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.