i

Waterhardheid Serooskerke (Serooskerke (Veere))

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Serooskerke (Serooskerke (Veere)) minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Serooskerke (Serooskerke (Veere)) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Serooskerke is een kleine woonplaats met 1.760 inwoners. Serooskerke is onderdeel van de gemeente Veere. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Serooskerke

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Serooskerke objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Serooskerke**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Serooskerke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Serooskerke?

Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Serooskerke is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.