i

Waterhardheid Sijbekarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Sijbekarspel is 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Sijbekarspel biedt plaats aan 930 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Sijbekarspel is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid meter

Kaart van place+Sijbekarspel+Medemblik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan - Wervershoof
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Sijbekarspel

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Sijbekarspel objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Sijbekarspel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Sijbekarspel

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Sijbekarspel?

Praktisch iedereen beleeft zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sijbekarspel is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.