i

Waterhardheid Sijbekarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Sijbekarspel minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Sijbekarspel is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Sijbekarspel telt 930 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Sijbekarspel maakt deel uit van de gemeente Medemblik. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Sijbekarspel

De beleving van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Sijbekarspel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Sijbekarspel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Sijbekarspel

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sijbekarspel?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sijbekarspel is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.