i

Waterhardheid Simonshaven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Simonshaven. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Simonshaven is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Simonshaven biedt plaats aan 500 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Simonshaven hoort bij de gemeente Nissewaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Simonshaven

U kunt waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Simonshaven objectief testen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Simonshaven**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Simonshaven

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Simonshaven?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Simonshaven is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.