i

Waterhardheid Simonshaven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Simonshaven is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Simonshaven is een zeer kleine woonplaats met 500 inwonenden. Simonshaven ligt in de gemeente Nissewaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Simonshaven+Nissewaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

A.M. Wale - van Geel - Zuidland
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Simonshaven

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Simonshaven objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Simonshaven**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Simonshaven

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Simonshaven?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Simonshaven is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.