i

Waterhardheid Sint Maarten

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Sint Maarten minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Sint Maarten is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Sint Maarten biedt plaats aan 1.865 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Sint Maarten bevindt zich in de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Sint Maarten

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Sint Maarten objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Sint Maarten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sint Maarten

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Sint Maarten?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Maarten is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.