i

Waterhardheid Sint Maarten

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Sint Maarten heeft een waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Sint Maarten telt 1.865 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Sint Maarten is onderdeel van de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Sint Maarten

U kunt een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Sint Maarten waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Sint Maarten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Sint Maarten

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Sint Maarten?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Maarten is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.