i

Waterhardheid Sint Maartensbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Sint Maartensbrug minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Sint Maartensbrug is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Sint Maartensbrug telt 790 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Sint Maartensbrug maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Sint Maartensbrug+Schagen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

W.Veerman - Warmenhuizen
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Sint Maartensbrug

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Sint Maartensbrug waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Sint Maartensbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Sint Maartensbrug

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Sint Maartensbrug?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Maartensbrug is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.