i

Waterhardheid Sint Maartensbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Sint Maartensbrug is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Sint Maartensbrug is een kleine woonplaats met 790 inwoners. Sint Maartensbrug is onderdeel van de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Kaart van place+Sint Maartensbrug+Schagen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

W.Veerman - Warmenhuizen
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Sint Maartensbrug

De ervaring van een gegeven waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Sint Maartensbrug objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Sint Maartensbrug**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sint Maartensbrug

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sint Maartensbrug?

Iedereen beleeft volledig zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Maartensbrug is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.