i

Waterhardheid Sint Maartensvlotbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Sint Maartensvlotbrug. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Sint Maartensvlotbrug is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Sint Maartensvlotbrug is een kleine woonplaats met 615 inwoners. Sint Maartensvlotbrug maakt deel uit van de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Sint Maartensvlotbrug

De waarneming van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Sint Maartensvlotbrug objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Sint Maartensvlotbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Sint Maartensvlotbrug

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Sint Maartensvlotbrug?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Maartensvlotbrug is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.