i

Waterhardheid Sint Maartensvlotbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Sint Maartensvlotbrug kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Sint Maartensvlotbrug telt 615 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Sint Maartensvlotbrug is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Sint Maartensvlotbrug

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is erg persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Sint Maartensvlotbrug objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Sint Maartensvlotbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sint Maartensvlotbrug

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sint Maartensvlotbrug?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sint Maartensvlotbrug is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.