i

Waterhardheid Sirjansland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Sirjansland heeft een minimale waterhardheid van 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Sirjansland is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Sirjansland biedt plaats aan 360 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Sirjansland is onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Sirjansland

De betekenis van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Sirjansland waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Sirjansland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sirjansland

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Sirjansland?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sirjansland is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.