i

Waterhardheid Sittard (Zittert)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,34 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Sittard (Zittert). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Sittard (Zittert) is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Sittard biedt plaats aan 37.455 inwonenden. Dit is een vrij grote woonplaats. Sittard is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Sittard-Geleen.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Sittard+Sittard-Geleen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Paul - Sittard
Bekijk alle recensies uit Limburg
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Sittard

Mensen kunnen een hardheid van 7,34 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Sittard objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Sittard**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sittard

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Sittard?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sittard is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.