Waterhardheid Sittard (Zittert)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5.89 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,21 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Sittard (Zittert) heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 5,89 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,87 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Sittard (Zittert) is 10,21 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Sittard telt 37.455 inwoners. Het is een aardig grote woonplaats. Sittard is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Sittard-Geleen.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Sittard+Sittard-Geleen


"Review beoordeling: 10 uit 10"

H.Salden - Sittard
Bekijk alle recensies uit Limburg
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater

De betekenis van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 5,89 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 5,89 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Sittard waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,89 Duitse graden in Sittard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sittard

Berekening voor 5,89 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,89 dH x 180m3 = 18,87 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Sittard?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sittard is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 5,89 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.