Waterhardheid Sittard (Zittert)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,89 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,21 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,89 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Sittard (Zittert). Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,89 dH x 17,8 = 104,84 gram kalkaanslag per 1000 liter water.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Sittard (Zittert) is 10,21 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Sittard biedt plaats aan 37.455 inwoners. Het is een aardig grote woonplaats. Sittard ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Sittard-Geleen.

Hardheid kwalificering

Lees meer

Persoonlijke betekenis "tamelijk hard" drinkwater

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,89 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 5,89 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Sittard objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,89 dH in Sittard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

**Zelf omrekenen hardheid Sittard

Becijfering voor 5,89 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,89 dH = 104,84 gram kalkdeeltjes.
104,84 gram x 180 m3 water = dik 18 kilo kalkaanslag ieder jaar.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Sittard?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de Limburgse woonplaats Sittard is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 5,89 naar 0 dH te verminderen.

Bekijk hier ervaringen met de AquaCell waterontharder rondom Sittard of in de provincie Limburg.

Video ervaringen

 

Contact

Dit is afhankelijk van uw waterverbruik en waterhardheid. Zullen we dit vrijblijvend voor u uitrekenen?

Onze excuses voor het ongemak.
Uw aanvraag kan momenteel niet worden verwerkt.

Uw reactie is in goede orde ontvangen.
Wij weten wat ons te doen staat.

Wilt u iets weten of heeft u een suggestie voor ons? We lezen het graag.

Onze excuses voor het ongemak.
Uw aanvraag kan momenteel niet worden verwerkt.

Uw reactie is in goede orde ontvangen.
Wij weten wat ons te doen staat.

Voor bijna elke postcode is er wel een AquaCell eigenaar bereid om zijn of haar ervaringen met u te delen. Wilt u hier gebruik van maken?

JA! Stuur mij deze contactgegevens uit mijn eigen postcodegebied.

Onze excuses voor het ongemak.
Uw aanvraag kan momenteel niet worden verwerkt.

Uw reactie is in goede orde ontvangen.
Wij weten wat ons te doen staat.