Waterhardheid Sittard (Zittert)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5.89 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,21 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Sittard (Zittert) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 5,89 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,89 dH x 17,8 = 18,00 gram kalkdeeltjes per m3 water.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Sittard (Zittert) is 10,21 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Sittard is een kleine woonplaats met 37.455 inwoners. Sittard is onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.

Waterhardheid normering

Lees meer
Kaart van place+Sittard+Sittard-Geleen


"Review beoordeling: 10 uit 10"

Astrid Vinclair - Sittard
Bekijk alle recensies uit Limburg
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,89 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 5,89 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Sittard objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,89 Duitse graden in Sittard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

**Zelf uitrekenen hardheid Sittard

Rekensom voor 5,89 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,89 dH = 18,00 gram kalkdeeltjes.
5,89 gram x 180.000 liter water = ruimschoots 18,00 kilogram kalk ieder jaar.

Is een waterontharder nodig in Sittard?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sittard is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,89 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.