i

Waterhardheid Sleeuwijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Sleeuwijk. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Sleeuwijk telt 5.330 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Sleeuwijk bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Werkendam.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Sleeuwijk

De betekenis van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 10,36 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Sleeuwijk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in Sleeuwijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Sleeuwijk

Calculatie voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Sleeuwijk?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sleeuwijk is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.