i

Waterhardheid Sleeuwijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Sleeuwijk kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Sleeuwijk is een kleine woonplaats met 5.330 inwonenden. Sleeuwijk bevindt zich in de gemeente Werkendam. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Sleeuwijk

Mensen kunnen een waterhardheid van 10,36 dH misschien "OK" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Sleeuwijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Sleeuwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sleeuwijk

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Sleeuwijk?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sleeuwijk is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.