i

Waterhardheid Slootdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Slootdorp. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Slootdorp is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Slootdorp is een kleine woonplaats met 2.105 inwonenden. Slootdorp ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Slootdorp

De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Slootdorp objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Slootdorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Slootdorp

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Slootdorp?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Slootdorp is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.