i

Waterhardheid Snelrewaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,50 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Snelrewaard kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Snelrewaard is 7,60 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Snelrewaard is een kleine woonplaats met 830 inwonenden. Snelrewaard is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Oudewater.

Hardheid maat

Kaart van place+Snelrewaard+Oudewater

"Review beoordeling: 8 uit 10"

T.v.d.Koogh. - Utrecht
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Snelrewaard

De betekenis van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 dH "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Snelrewaard waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 7,50 dH in Snelrewaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Snelrewaard

Becijfering voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Snelrewaard?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Snelrewaard is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,50 naar 0 dH te verminderen.