i

Waterhardheid Snelrewaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,50 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Snelrewaard is 7,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Snelrewaard biedt plaats aan 830 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Snelrewaard is onderdeel van de gemeente Oudewater. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Snelrewaard+Oudewater

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Snelrewaard

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Snelrewaard objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Snelrewaard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Snelrewaard

Berekening voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Snelrewaard?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Snelrewaard is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.