i

Waterhardheid Soest

 • Zacht
  0
 • 6.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Soest ligt rond 6,60 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.

Soest biedt plaats aan 39.270 inwonenden. Het is een tamelijk grote woonplaats. Soest ligt in de gemeente Soest. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Soest

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,60 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 6,60 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Soest waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,60 Duitse graden in Soest**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Soest

Berekening voor 6,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Soest?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Soest is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.