i

Waterhardheid Soest

 • Zacht
  0
 • 6.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Soest kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,60 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Soest is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Soest is een aardig grote woonplaats met 39.270 inwonenden. Soest hoort bij de gemeente Soest. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Soest+Soest

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Joost kruiswijk - Soest
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Soest

Iemand kan waterhardheid van 6,60 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Soest waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,60 dH in Soest**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Soest

Calculatie voor 6,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Soest?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Soest is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.