i

Waterhardheid Soesterberg

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Soesterberg ligt rond 6,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Soesterberg biedt plaats aan 6.245 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Soesterberg hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Soest.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Soesterberg

Iemand kan waterhardheid van 6,50 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Soesterberg waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,50 dH in Soesterberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Soesterberg

Becijfering voor 6,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Soesterberg?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Soesterberg is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,50 naar 0 dH te verminderen.