i

Waterhardheid Soesterberg

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Soesterberg heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,50 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Soesterberg is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Soesterberg telt 6.245 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Soesterberg hoort bij de gemeente Soest. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Soesterberg

Men kan een hardheid van 6,50 dH wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Soesterberg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,50 dH in Soesterberg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Soesterberg

Berekening voor 6,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Soesterberg?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Soesterberg is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.