i

Waterhardheid Sommelsdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Sommelsdijk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Sommelsdijk is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Sommelsdijk biedt plaats aan 7.340 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Sommelsdijk ligt in de gemeente Goeree-Overflakkee. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Sommelsdijk+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Andre - Sommelsdijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Sommelsdijk

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Sommelsdijk objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Sommelsdijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sommelsdijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Sommelsdijk?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sommelsdijk is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.