i

Waterhardheid Sommelsdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Sommelsdijk kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,98 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Sommelsdijk telt 7.340 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Sommelsdijk ligt in de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Sommelsdijk

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Sommelsdijk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Sommelsdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sommelsdijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sommelsdijk?

Iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sommelsdijk is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.