i

Waterhardheid Spaarndam gem. Haarlem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Spaarndam gem. Haarlem kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Spaarndam gem. Haarlem biedt plaats aan 610 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Spaarndam gem. Haarlem is onderdeel van de gemeente Haarlem. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Spaarndam gem. Haarlem

De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Spaarndam gem. Haarlem objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Spaarndam gem. Haarlem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Spaarndam gem. Haarlem

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Spaarndam gem. Haarlem?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Spaarndam gem. Haarlem is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.