i

Waterhardheid Spaarndam gem. Haarlem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Spaarndam gem. Haarlem minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Spaarndam gem. Haarlem is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Spaarndam gem. Haarlem is een kleine woonplaats met 610 inwonenden. Spaarndam gem. Haarlem is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlem.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Spaarndam gem. Haarlem

De indruk van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de douche dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Spaarndam gem. Haarlem waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Spaarndam gem. Haarlem**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Spaarndam gem. Haarlem

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Spaarndam gem. Haarlem?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Spaarndam gem. Haarlem is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.