i

Waterhardheid Spanbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Spanbroek is 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Spanbroek is een kleine woonplaats met 3.700 inwonenden. Spanbroek is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Opmeer.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Spanbroek

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Spanbroek objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Spanbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Spanbroek

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Spanbroek?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spanbroek is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.