i

Waterhardheid Spanbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Spanbroek minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Spanbroek is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Spanbroek is een kleine woonplaats met 3.700 inwonenden. Spanbroek maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Opmeer.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Spanbroek

De indruk van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Spanbroek objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Spanbroek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Spanbroek

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Spanbroek?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spanbroek is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.