i

Waterhardheid Spierdijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Spierdijk. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Spierdijk biedt plaats aan 1.460 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Spierdijk bevindt zich in de gemeente Koggenland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Spierdijk

De indruk van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Spierdijk waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 dH in Spierdijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Spierdijk

Becijfering voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Spierdijk?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Spierdijk is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.