i

Waterhardheid Spierdijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Spierdijk minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Spierdijk is 0,00 dH. Dit geldt als water.

Spierdijk is een kleine woonplaats met 1.460 inwonenden. Spierdijk bevindt zich in de gemeente Koggenland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Spierdijk

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is erg persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "prima" vinden en het boenen van de kranen accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Spierdijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 dH in Spierdijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Spierdijk

Berekening voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Spierdijk?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Spierdijk is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH terug te brengen.