i

Waterhardheid Spijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,00 dH
  HOOGSTE: 7,10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Spijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Spijk telt 885 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Spijk bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaal.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Spijk+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Dick - Eibergen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Spijk

Iemand kan waterhardheid van 7,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 7,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Spijk waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,00 dH in Spijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Spijk

Rekensom voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Spijk?

Iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijk is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.