i

Waterhardheid Spijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,00 dH
  HOOGSTE: 7,10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Spijk is 7,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Spijk is 7,10 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Spijk is een kleine woonplaats met 885 inwoners. Spijk is onderdeel van de gemeente Lingewaal. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Kaart van place+Spijk+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Klaas - Hattem
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Spijk

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 7,00 Duitse graden "OK" vinden en het ontkalken van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Spijk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 Duitse graden in Spijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Spijk

Berekening voor 7,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Spijk?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijk is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,00 naar 0 dH terug te dringen.