i

Waterhardheid Spijkenisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Spijkenisse kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Spijkenisse is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Spijkenisse hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats met 71.015 inwonenden. Spijkenisse maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Spijkenisse

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Spijkenisse waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Spijkenisse**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Spijkenisse

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Spijkenisse?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Spijkenisse is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.