i

Waterhardheid Spijkenisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Spijkenisse heeft een waterhardheid van minimaal 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Spijkenisse telt 71.015 inwoners. Dit maakt deel uit van de top vijftig plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal uitgestrekte woonplaats. Spijkenisse is onderdeel van de gemeente Nissewaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Spijkenisse

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Spijkenisse waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Spijkenisse**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Spijkenisse

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Spijkenisse?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijkenisse is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te reduceren.