i

Waterhardheid Spijkerboor

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Spijkerboor heeft een waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Spijkerboor is een kleine woonplaats met 180 inwoners. Spijkerboor ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wormerland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Spijkerboor

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Spijkerboor objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Spijkerboor**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Spijkerboor

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Spijkerboor?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Spijkerboor is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.