i

Waterhardheid Spijkerboor

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Spijkerboor kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Spijkerboor is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Spijkerboor telt 180 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Spijkerboor maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wormerland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Spijkerboor

De betekenis van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Spijkerboor objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Spijkerboor**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Spijkerboor

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Spijkerboor?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spijkerboor is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.