i

Waterhardheid Stad aan 't Haringvliet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Stad aan 't Haringvliet. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Stad aan 't Haringvliet is een erg kleine woonplaats met 1.355 inwoners. Stad aan 't Haringvliet maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Stad aan 't Haringvliet

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Stad aan 't Haringvliet waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Stad aan 't Haringvliet**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Stad aan 't Haringvliet

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Stad aan 't Haringvliet?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Stad aan 't Haringvliet is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.