i

Waterhardheid Starnmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Starnmeer heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Starnmeer is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Starnmeer is een erg kleine woonplaats met 200 inwonenden. Starnmeer bevindt zich in de gemeente Alkmaar. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Starnmeer

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Starnmeer objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Starnmeer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Starnmeer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Starnmeer?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Starnmeer is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.