i

Waterhardheid Starnmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Starnmeer. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Starnmeer is een kleine woonplaats met 200 inwoners. Starnmeer bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Starnmeer

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Starnmeer waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Starnmeer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Starnmeer

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Starnmeer?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Starnmeer is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.