i

Waterhardheid Stellendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Stellendam. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Stellendam is een kleine woonplaats met 3.465 inwonenden. Stellendam ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Stellendam

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Stellendam waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Stellendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Stellendam

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Stellendam?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stellendam is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.