i

Waterhardheid Stellendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Stellendam is om en nabij de 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Stellendam is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Stellendam telt 3.465 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Stellendam maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Stellendam+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Marinus Jan Jansen - Sommelsdijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Stellendam

De ervaring van een bepaalde hardheid is erg persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Stellendam waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Stellendam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Stellendam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Stellendam?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stellendam is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.