i

Waterhardheid Stompetoren

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Stompetoren is om en nabij de 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Stompetoren is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Stompetoren is een kleine woonplaats met 1.870 inwoners. Stompetoren is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Stompetoren

De perceptie van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Stompetoren waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Stompetoren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Stompetoren

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Stompetoren?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Stompetoren is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.