i

Waterhardheid Stompetoren

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Stompetoren. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Stompetoren telt 1.870 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Stompetoren bevindt zich in de gemeente Alkmaar. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Stompetoren

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Stompetoren objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Stompetoren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Stompetoren

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Stompetoren?

Een ieder ervaart kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stompetoren is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.