i

Waterhardheid Stoutenburg

 • Zacht
  0
 • 5.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,40 dH. Zo hard is het leidingwater in Stoutenburg. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkvormende deeltjes.

Stoutenburg telt 355 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Stoutenburg bevindt zich in de gemeente Leusden. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Stoutenburg

Sommige mensen kunnen een hardheid van 5,40 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 5,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Stoutenburg objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,40 dH in Stoutenburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stoutenburg

Calculatie voor 5,40 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Stoutenburg?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stoutenburg is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 5,40 naar 0 Duitse graden terug te dringen.