i

Waterhardheid Stoutenburg

 • Zacht
  0
 • 5.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Stoutenburg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 5,40 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Stoutenburg is 0,00 Duitse graden. Dit noemen we water.

Stoutenburg telt 355 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Stoutenburg maakt deel uit van de gemeente Leusden. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Stoutenburg

De beleving van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,40 dH "acceptabel" vinden en het schrobben van de kranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 5,40 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Stoutenburg waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 5,40 dH in Stoutenburg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stoutenburg

Calculatie voor 5,40 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Stoutenburg?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stoutenburg is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.