i

Waterhardheid Streefkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Streefkerk is 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Streefkerk is een zeer kleine woonplaats met 2.500 inwoners. Streefkerk is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Streefkerk+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - 's-Gravenhage
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Streefkerk

De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en het schrobben van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Streefkerk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 dH in Streefkerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Streefkerk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Streefkerk?

Iedereen ervaart volledig onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Streefkerk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.