i

Waterhardheid Streefkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Streefkerk. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Streefkerk is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Streefkerk telt 2.500 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Streefkerk bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Streefkerk+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

R.H. Stutvoet - Berkel en Rodenrijs
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Streefkerk

De indruk van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schrobben van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Streefkerk waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Streefkerk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Streefkerk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Streefkerk?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Streefkerk is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.