i

Waterhardheid Strijen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Strijen minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Strijen is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Strijen biedt plaats aan 7.845 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Strijen ligt in de gemeente Strijen. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Strijen

U kunt hardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Strijen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Strijen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Strijen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Strijen?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Strijen is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.