i

Waterhardheid Strijen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Strijen bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Strijen biedt plaats aan 7.845 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Strijen hoort bij de gemeente Strijen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Strijen

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Strijen waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Strijen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Strijen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Strijen?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Strijen is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.