i

Waterhardheid Stroe

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Stroe heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 5,90 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Stroe is 6,80 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Stroe is een kleine woonplaats met 1.580 inwoners. Stroe ligt in de gemeente Barneveld. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Stroe

De perceptie van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 5,90 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Stroe waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 Duitse graden in Stroe**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Stroe

Becijfering voor 5,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Stroe?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Stroe is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.