i

Waterhardheid 't Veld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in 't Veld minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in 't Veld is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

't Veld telt 2.040 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. 't Veld is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater 't Veld

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid 't Veld objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in 't Veld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water 't Veld

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in 't Veld?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 't Veld is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.