i

Waterhardheid 't Veld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in 't Veld kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

't Veld is een erg kleine woonplaats met 2.040 inwonenden. 't Veld maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+'t Veld+Hollands Kroon

"Review beoordeling: 8 uit 10"

bram - Wieringerwerf
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater 't Veld

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid 't Veld objectief testen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in 't Veld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid 't Veld

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in 't Veld?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 't Veld is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.