i

Waterhardheid 't Zand

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in 't Zand is 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

't Zand is een kleine woonplaats met 2.380 inwonenden. 't Zand ligt in de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater 't Zand

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid 't Zand objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in 't Zand**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water 't Zand

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in 't Zand?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 't Zand is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.