i

Waterhardheid 't Zand

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in 't Zand minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in 't Zand is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

't Zand telt 2.380 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. 't Zand hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater 't Zand

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid 't Zand objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in 't Zand**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water 't Zand

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in 't Zand?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 't Zand is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.