i

Waterhardheid Ter Aar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ter Aar kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Ter Aar is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Ter Aar telt 8.865 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Ter Aar bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Ter Aar

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH wellicht "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Ter Aar objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Ter Aar**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ter Aar

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ter Aar?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ter Aar is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.