i

Waterhardheid Ter Aar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Ter Aar ligt rond 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Ter Aar biedt plaats aan 8.865 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ter Aar ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ter Aar

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douche aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Ter Aar objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Ter Aar**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ter Aar

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ter Aar?

Iedereen beleeft onthard drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ter Aar is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.