i

Waterhardheid Terschuur

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Terschuur. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Terschuur is 6,80 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Terschuur is een kleine woonplaats met 1.465 inwoners. Terschuur maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Terschuur

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 5,90 dH misschien "OK" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Terschuur objectief testen

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Terschuur**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Terschuur

Becijfering voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Terschuur?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Terschuur is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.