i

Waterhardheid Tienhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Tienhoven heeft een waterhardheid van 5,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Tienhoven is een erg kleine woonplaats met 1.745 inwoners. Tienhoven maakt deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Tienhoven

Mensen kunnen hardheid van 5,90 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Tienhoven objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 5,90 Duitse graden in Tienhoven**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Tienhoven

Becijfering voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Tienhoven?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tienhoven is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.