i

Waterhardheid Tienhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Tienhoven kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,90 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Tienhoven is 7,70 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Tienhoven is een kleine woonplaats met 1.745 inwonenden. Tienhoven bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Tienhoven

Mensen kunnen waterhardheid van 5,90 dH "normaal" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water van 5,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Tienhoven waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,90 dH in Tienhoven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tienhoven

Berekening voor 5,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Tienhoven?

Een ieder ervaart onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Tienhoven is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.