i

Waterhardheid Tilburg

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Tilburg is 7,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Tilburg maakt deel uit van de top 50 steden van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats met 189.600 inwonenden. Tilburg maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Tilburg.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Tilburg+Tilburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Henk Stellinga - Tilburg
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Tilburg

De waarneming van een gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douche aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Tilburg objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,50 dH in Tilburg**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Tilburg

Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Tilburg?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tilburg is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.