i

Waterhardheid Tilburg

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Tilburg. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Tilburg maakt deel uit van de top vijftig steden van Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats met 189.600 inwonenden. Tilburg ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Tilburg.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Tilburg

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Tilburg objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,50 Duitse graden in Tilburg**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Tilburg

Calculatie voor 7,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Tilburg?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tilburg is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,50 naar 0 dH terug te brengen.