i

Waterhardheid Tricht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Tricht kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Tricht is 9,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Tricht is een kleine woonplaats met 2.160 inwonenden. Tricht hoort bij de gemeente Geldermalsen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Tricht

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Tricht waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 Duitse graden in Tricht**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tricht

Calculatie voor 7,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Tricht?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tricht is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.