i

Waterhardheid Tricht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Tricht minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Tricht is 9,20 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Tricht is een kleine woonplaats met 2.160 inwonenden. Tricht ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Tricht

Iemand kan waterhardheid van 7,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Tricht waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,00 dH in Tricht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Tricht

Berekening voor 7,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Tricht?

Een ieder ervaart onthard water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Tricht is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.