i

Waterhardheid Tuil

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Tuil bedraagt ongeveer 7,10 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Tuil is 7,30 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Tuil is een kleine woonplaats met 810 inwonenden. Tuil hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Tuil

U kunt waterhardheid van 7,10 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Tuil waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Tuil**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tuil

Rekensom voor 7,10 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Tuil?

Praktisch iedereen ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tuil is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 7,10 naar 0 dH te verminderen.