i

Waterhardheid Tuil

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Tuil kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,10 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Tuil is 7,30 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Tuil is een kleine woonplaats met 810 inwonenden. Tuil maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Tuil+Neerijnen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeanine - Haaften
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Tuil

Mensen kunnen een hardheid van 7,10 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Tuil waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,10 Duitse graden in Tuil**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Tuil

Berekening voor 7,10 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Tuil?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tuil is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,10 naar 0 dH terug te brengen.