i

Waterhardheid Tuitjenhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Tuitjenhorn is 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Tuitjenhorn is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Tuitjenhorn telt 3.770 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Tuitjenhorn ligt in de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Tuitjenhorn

Mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Tuitjenhorn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Tuitjenhorn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Tuitjenhorn

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Tuitjenhorn?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tuitjenhorn is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.