i

Waterhardheid Tuitjenhorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Tuitjenhorn. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Tuitjenhorn telt 3.770 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Tuitjenhorn bevindt zich in de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Tuitjenhorn

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Tuitjenhorn waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Tuitjenhorn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Tuitjenhorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Tuitjenhorn?

Een ieder ondervindt zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tuitjenhorn is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.