i

Waterhardheid Tull en 't Waal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,20 dH
  HOOGSTE: 7,40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,20 dH. Zo hard is het kraanwater in Tull en 't Waal minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Tull en 't Waal is 7,40 dH. Dit is tamelijk hard water.

Tull en 't Waal biedt plaats aan 670 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Tull en 't Waal maakt deel uit van de gemeente Houten. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maat

Kaart van place+Tull en 't Waal+Houten

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan Dikken - Houten
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Tull en 't Waal

U kunt een waterhardheid van 6,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Tull en 't Waal waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,20 Duitse graden in Tull en 't Waal**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Tull en 't Waal

Becijfering voor 6,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Tull en 't Waal?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Tull en 't Waal is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.