i

Waterhardheid Tull en 't Waal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,20 dH
  HOOGSTE: 7,40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Tull en 't Waal kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,20 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Tull en 't Waal is 7,40 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Tull en 't Waal is een kleine woonplaats met 670 inwonenden. Tull en 't Waal hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Houten.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Tull en 't Waal+Houten

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan Dikken - Houten
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Tull en 't Waal

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Tull en 't Waal waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,20 Duitse graden in Tull en 't Waal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tull en 't Waal

Berekening voor 6,20 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Tull en 't Waal?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tull en 't Waal is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,20 naar 0 dH te reduceren.