i

Waterhardheid Twisk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Twisk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Twisk is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Twisk biedt plaats aan 1.030 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Twisk is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Twisk+Medemblik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

cees - Opperdoes
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Twisk

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH misschien "normaal" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Twisk objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Twisk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Twisk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Twisk?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Twisk is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.