i

Waterhardheid Uddel

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Uddel minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Uddel is 0,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als water.

Uddel telt 2.860 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Uddel ligt in de gemeente Apeldoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Uddel

Men kan waterhardheid van 6,50 dH "prima" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Uddel objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,50 dH in Uddel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Uddel

Berekening voor 6,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Uddel?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uddel is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.