i

Waterhardheid Uddel

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Uddel is 6,50 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Uddel biedt plaats aan 2.860 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Uddel bevindt zich in de gemeente Apeldoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Uddel

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,50 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,50 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Uddel objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,50 dH in Uddel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uddel

Calculatie voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Uddel?

Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Uddel is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.