i

Waterhardheid Uitdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Uitdam ligt rond 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Uitdam is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Uitdam is een kleine woonplaats met 125 inwoners. Uitdam ligt in de gemeente Waterland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Uitdam

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Uitdam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Uitdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uitdam

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Uitdam?

Een ieder ondervindt onthard water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Uitdam is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.