i

Waterhardheid Uitdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Uitdam. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Uitdam is een kleine woonplaats met 125 inwonenden. Uitdam ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Waterland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Uitdam

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Uitdam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Uitdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Uitdam

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Uitdam?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uitdam is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.