i

Waterhardheid Uithoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Uithoorn bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Uithoorn is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Uithoorn is een redelijk kleine woonplaats met 24.470 inwoners. Uithoorn maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Uithoorn.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Uithoorn

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is zeer persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de kranen dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Uithoorn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Uithoorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Uithoorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Uithoorn?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uithoorn is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.