i

Waterhardheid Uithoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Uithoorn minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Uithoorn is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Uithoorn telt 24.470 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Uithoorn bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Uithoorn.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Uithoorn

Men kan hardheid van 6,00 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Uithoorn waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Uithoorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uithoorn

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Uithoorn?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Uithoorn is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.