i

Waterhardheid Uitwijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Uitwijk. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Uitwijk is een kleine woonplaats met 350 inwoners. Uitwijk bevindt zich in de gemeente Woudrichem. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Uitwijk

Iemand kan waterhardheid van 10,36 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Uitwijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 dH in Uitwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Uitwijk

Berekening voor 10,36 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Uitwijk?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uitwijk is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.