i

Waterhardheid Uitwijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het kraanwater in Uitwijk. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Uitwijk is een kleine woonplaats met 350 inwoners. Uitwijk maakt deel uit van de gemeente Woudrichem. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Uitwijk

De ervaring van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 10,36 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de badkamer dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Uitwijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Uitwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uitwijk

Becijfering voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Uitwijk?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Uitwijk is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.