i

Waterhardheid Ursem

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Ursem. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ursem is een zeer kleine woonplaats met 2.890 inwonenden. Ursem maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Ursem

De beleving van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 10,36 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Ursem waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Ursem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ursem

Berekening voor 10,36 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ursem?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ursem is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.