i

Waterhardheid Ursem

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Ursem. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Ursem is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Ursem is een kleine woonplaats met 2.890 inwonenden. Ursem hoort bij de gemeente Koggenland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Ursem

U kunt een hardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 10,36 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Ursem objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 10,36 Duitse graden in Ursem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ursem

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Ursem?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ursem is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.